7 karata kombo

7 karata kombo je kartaška igra u kojoj učestvuje 2-4 igrača, a igra se standardnim špilom od 52 karte.

Činjenice

Igrači2-4
Uzrast18+
Karte52
Špilstandardni

Pravila igre

As u ovoj igri može biti sa najvišom i najnižom vrednosti, ali se može se koristiti i kao prelazna karta- npr. u nizu Q-K-A-2.

Delilac svakom igraču podeli po 4 karte, a ostatak spušta na sredinu stola. Gornju kartu sa njega okreće i polaže na sto, a sa njom započinje hrpa za odbacivanje.

Cilj igre 7 karata Kombo

Cilj je na kraju igre imati što manje bodova. Sve karte koje se slože u kombinacije vrede 0, a samo slobodne, one koje nisu složene, se boduju.

Tok igre 7 karata Kombo

Igra se odvija u tri kruga. Posle toga, svako spušta svoje karte i boduje one koje nije uspeo da upari.
Prvi je na potezu igrač levo od delioca ako se igra u levu stranu.

On najpre odbacuje jedan broj svojih karata, po sopstvenom izboru i stavlja ih na sto ispred sebe, licem na dole, pored leve ruke ili bolje rečeno, prema levom protivniku. Zatim isto toliko karata plus jednu više izvlači.

On može uzeti onu sa kojom počinje hrpa i ostale sa ostatka ili sve sa ostatka.

Ako se uzme karta sa Hrpe i ona ostane prazna, odmah se otvara sledeća i predstavlja novi početak Hrpe za odbacivanje.

Prvi igrač posle ovoga ima 5 karata u rukama pa potez prelazi sledećem levom igraču.

Počev od drugog, a zatim i svi naredni i to tri puna kruga igraju na istovetan način.

Svako odbacuje jedan broj karata pored svoje leve ruke zatvoreno. Zatim igrač uzima odbačene karte prethodnog igrača. Ne pokazuje ih tada nikome. Neke od njih može uzeti u za sebe. Tek kada uzme, što je tajna za osale igrače koje su, ostale odbacuje na Hrpu, i to stepenasto, tako da se u Hrpi uvek vide sve karte. Pri tome, raspored, koja će biti gornja on određuje. Zatim vuče koliko mu još fali do 5 karata sa Ostatka.

Znači, od drugog igrača, uvek se odbačene karte nadoknađuju od onih odbačenih prethodnika, a zatim koliko fali sa Ostatka. Sa Hrpe igrači poput prvog igrača mogu vući, jedino ako prethodni igrač nje odbacio ni jednu kartu. Tada igrač ima pravo uzeti koliko hoće sa Hrpe redom, a zatim i sa Ostatka koliko mu fali.

Ako igrač ne želi ništa da odbaci, on prosto vuče jednu kartu i to iz odbačenih karata prethodnika, a ako ne, prosto ih postavlja na Hrpu pa uzima gornju kartu sa Ostatka.

Posle prvog kruga, svi imaju po 5 karata, posle II kruga igre, po 6 karata, a posle trećeg kruga igre, po 7 karata ima svako.

Bodovanje

Igrači spuštaju svoje karte iz ruku a karte koje ne pripadaju kombinacijama donose po 1 bod.

Karte koje su u kombinacijama se ne boduju. Tu ista karta može biti u dve ili više kombinacija. Kombinacije koje su ovde dozvoljene su:

-Niz od 4 i više karata (boja nije bitna),
-4 ili više karata istog znaka,
-Par ili više karata istog ranga.

Npr, ako su u rukama 2-herc, 2-tref, 5-herc, 5-pik, 7-herc, 8-herc i Q-pik, samo se Dama boduje i list ukupno donosi samo 1 bod. Dvojke i petice su uparene, a 7 i 8 sa 2 i 5 cine 4 karte u Hercu. Da je i Dama bila u Hercu, ne bi se ni ona racunala pa bi vredeo ceo list 0 bodova.

Minus bodovi

-tri Para-1 bod
-ful- 1 bod
-4 iste- 4 boda
-kenta od 7- 4 boda
-boja od 7- 4 boda

U ovim kombinacijama, ne sme se ista karta pojaviti u dve, ali zato se može istovremeno računa u nekoj od 0 bodova. Recimo ako igrač ima 2, 2, 4, 4, 5, 5, 5 za tri para dobija -1 bod, ali se treća petica sme samo računati u paru i ne donosi bodove.

Ne može se računati i za Ful pa da se dobije još jednom -1 bod.

Meč se sastoji od 4 ovakve partije, da svako deli po jednom,

Partija traje 3 meča, a igrač sa najmanjim brojem poena je pobednik.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula