Magarac

Magarac

Nema sumnje da je Magarac jedna od najomiljenijih dečijih igara sa kartama. Podrazumeva igru sa standardnim špilom karata, tačnije 17 karata a najbolje se igra u četvoro.

Ova igra je najrasprostranjenija na teritoriji Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vrlo dinamična i uzbudljiva kartaška igra, koja se može igrati i među starijom populacijom.

Činjenice

Igrači4
Uzrast8+
ŠpilStandardni
Karte17

Pravila igre

Kao što smo već rekli, igra je predviđena za 4 igrača, a u igri je 17 karata- A, K, Q, J kao i dvojka tref, koja u ovom slučaju nosi posebnu ulogu-ulogu magarca.

Igra se odvija u smeru kazaljke na satu, a delilac započinje igru deljenjem jedne po jedne karte svakom igraču, sve dok ne razdeli ceo špil.

Svaki igrač će dobiti 4 karte, dok je izuzetak prvi igrač do delitelja. Njemu pripada i peta karta, a ujedno je on prvi igrač koji započinje igru.

Cilj igre

Cilj ove igre, ali i svakog igrača, jeste da se skupe 4 iste karte.

Tok igre

Prvi potez se sastoji u tome što igrač predaje svom protivniku sa svoje desne strane jednu kartu iz svoje ruke.

Pri tome se ne sme predati karta koja je upravo dobijena od protivnika sa leve strane. Kartu ne sme videti niko od protivnika, već samo igrači između kojih se vrši primopredaja.

Dvojka tref

Dvojka tref se u rukama drži obrnuto, tako da je u svakom momentu svi ostali igrači vide. Ona se kod svakog igrača mora zadržati najmanje tri kruga. Tek nakon završenog trećeg kruga, igrač je sme predati svom protivniku sa desne strane. To pravilo važi tokom cele igre i za svakog igrača.

Međutim, treba naglasiti, da igrač kod koga je dvojka tref je trenutno za protivnike bezopasan, jer on ni teoretski ne može sastaviti “četvorke”. Čak i da se kod njega pojave četiri iste karte , on ih mora raspariti i jednu predati igraču sa desne strane.

Izuzetak je trenutak, kada ima pravo predati dvojku.

U slučaju da jednom od igrača to pođe za rukom, svoje karte spušta na sto licem nadole i otkriva ostalim igračima svoju kombinaciju. Jedini uslov za pobedu jeste da svoju petu kartu prosledi protivniku sa svoje desne strane.

Svi ostali igrači moraju brzo odreagovati i svoje karte odmah spustiti na sto. Onaj igrač, čije su karte poslednje završile na stolu, dobija kazneni poen.

Magarac

Igra je dobila ime po tome, što se umesto kaznenih bodova, ovde upisuje po jedno slovo od reči MAGARAC. Posle 7 bodova, kod dotičnog igrača je kompletirana cela reč.

Pri tome, poraženi izvršava vrlo originalnu dečiju kaznu. On mora tri puta otrčati oko kuće, glasno uzvikujući: “Ja sam Magarac!

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula