Bura

Bura je konvencionalna kartaška igra, popularna među ruskim zatvorenicima.

Smatra se neobičnom point-trick igrom, gde je moguće voditi više karata a uslov je da budu iste boje.

Bura je dakle tipična ruska igra, dok se Kozel smatra njenom srodnom igrom,i može se igrati za novac ili bodove.

Činjenice

Igrači2-6
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte36

Pravila igre

Bura je igra u kojoj dominiraju dvojica igrača, ali mogu da učestvuju maksimalno 6. Igra se standardnim špilom od 36 karte.

Poredak od najviše do najniže bodovne vrednosti karata u svakoj boji su:

As11 bodova
1010 bodova
K4 boda
Q3 boda
J2 boda
9, 8, 7, 60 bodova

Cilj igre

Cilj igre Bura jeste da jedan od igrača prvi osvoji najmanje 31 poen u trikovima.

Dogovor igre

Svi igrači stavljaju jednak ulog u pot, a karte se dele pojedinačno dok svaki igrač ne dobije 3 karte. Sledeća karta je okrenuta licem nagore, kako bi se prikazala boja aduta, a ostatak špila je postavljen poprečno licem nadole na nju.

Tok igre

Ukoliko igru vode 2 igrača, onaj igrač koji nije delio karte vodi do prvog trika. A ukoliko igra više od 2 igrača, igra se odvija u smeru kazaljke na satu. Igrač levo od delioca vodi do prvo trika.

Igrač može igrati 1, 2 ili sve 3 karte iste boje zajedno. Ostali igrači zauzvrat moraju da odigraju isti broj karata. Dakle mogu igrati na bilo koju kartu i ne moraju slediti primer. Tu kartu može da pobedi veća karta iste boje, ali svaka karta koja nije adut može biti pobeđena bilo kojim adutom.

Da igrači pobedili kombinaciju 2 ili 3 karte koje su s e igrale zajedno, oni treba da pobede svaku kartu boljom, tojest jačom kartom.

Završeni trikovi se okreću licem nadole ispred igrača koji ih je osvojio. Nakon svakog trika igrači izvlače karte iz zaliha, u smeru kazaljke na satu, počevši od pobednika, pa sve dok svi ponovo ne dobiju 3 karte.

Ako nema dovoljno karata preostale karte se ne koriste a igrači nastavljaju da igraju sa kartama u rukama bez izvlačenja.

Kraj igre

Igra se nastavlja sve dok neko ne zaustavi igru, tvrdeći da ima 31 ili više poena u svojim trikovima.

Igračima nije dozvoljeno da se osvrću na trikove koje su osvojili kako bi izbrojali osvojene poene, naprotiv moraju ih zapamtiti.

Nakon zahteva, trikovi igrača koji je polagao pravo su izloženi i poeni se broje. Ako je tvrdnja tačna, pobednik uzima pot, a igrači doprinose novom potu za sledeću ruku.

Igrač koji tvrdi pogrešno, nakon što je uzeo 30 poena ili manje, mora da udvostruči pot. u svakom slučaju sledeću ruku će deliti igrač koji je preuzeo. Ako niko nije tvrdio do trenutka kada su sve karte odigrane, onda nema pobednika.

Posebne kombinacije

U ovoj igri postoji nekoliko vrsta preokreta, odnosno kombinacija. Prvi preokret jeste da određene kombinacije omogućavaju igraču da preuzme vođstvo, čak iako nije osvojio prethodni trik. u opadajućem redosledu prioriteta to su:

  • Bura – bilo koja tri aduta.
  • Tri Asa
  • Molodka (mlada dama)– tri karte iste boje ali ne aduti.

Ako 2 ili više igrača najave istu vrstu kombinacije na početku istog trika, prednost ide onom igraču koji je najbliži triku. Bura osvaja pot i završava igru.

Ako 2 ili više igrača imaju Bura potez, onaj igrač čiji red da odigra sledeći štih najranije vodi svoju Buru,a nosioci ostalih bura igraju svojim redomm ( ko dobije ovaj trik osvaja pot).

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula