Cambio (Kambio)

Cambio je kartaška igra napravljena za razonodu i razbibrigu.

Omiljena je među starijom populacijom, a vrlo je lagana za učenje i igranje.

Činjenice

Igrači2-4
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte52

Cilj igre

Cilj Cambio kartaške igre jeste da igrač ima najmanji broj bodova na kraju partije.

Pravila igre

Cambio se igra sa 2-4 igrača standardnim špilom karata. delilac svakom igraču deli 4 karte okrenute licem nadole u šablonu 2×2, a ostatak karata iz špila se ostavlja u sredinu.

Igra se može igrati samo jednom rukom. Specifičnost ove igre je u tome što svaki igrač ima priliku da pogleda 2 karte koje su mu najbliže i zapamti ih, pre nego prvi igrač odabere kartu iz špila.

Pravilo je da se samo jednom pogledaju karte, ali u slučaju ako se izvuku karte 7 i 8, situacija se menja.

Tok igre

Nakon što je delilac podelio igračima po 4 karte u šablonu 2×2, a ostatak ostavio u sredinu stola, igrač sa deliočeve desne strane prvi započinje igru.

On uzima neku kartu iz špila, pa ukoliko mu ne odgovara može je zameniti nekom svojom.

Cambio se može igrati jednom rukom kojom vi izaberete.

Poeni i pravila karata

U Cambio kartaškoj igri određene karte nose i određene poene, te se stoga karte lica boduju sa 10 poena, A nosi 1 poen, crveni K -1, dok Joker nosi 0 poena.

Pravila u cambio igri se moraju poštovati i to na ovaj način. Ukoliko neko od igrača izvuče:

  • 7 ili 8- Igrač ima pravo da pogleda svoju kartu.
  • 9 ili 10- Igrač može pogledati tuđu kartu.
  • J ili Q- Igrač ne sme gledati u kartu, već naslepo zameniti svoju sa tuđom.
  • Crni K- Igrač može pogledati bilo čiju kartu i zameniti bilo koju kartu sa bilo kojom svojom.

Kada se karta igra, polaže se licem nagore i ostavlja u hrpu za bacanje pored špila, s tim što određene karte imaju i svoja pravila tokom igranja.

Primer:

Ukoliko igrač izvuče 7, a želi je zameniti svojom 8 koju ima licem nadole, odbija da igra na kartu. Pošto može igrati samo karte koje povuče, 8 koju je igrač zamenio i bacio u hrpu za bacanje se ne računa kao “pogledaj svoje”.

U Cambio igri postoje i kazneni penali, a oni podrazumevaju kaznenu kartu. Ona se dobija u slučaju ako igrač koristi obe ruke prilikom igre ili odigra pogrešnu kartu.

Dodatna kaznena karta se stavlja licem nadole pored karata drugog igrača, a igraču nije dozvoljeno da je vidi kada je dobije.

Lepljenje kartice

Ukoliko igrač stavi kartu na hrpu za bacanje, a on zna da je jedna od njihovih karata ista, može je zalepiti na istu kartu, tako da ima kartu manje.

Dozvoljeno je samo jednom igraču da zalepi kartu, a o tome odlučuje brzina igrača prilikom tog poteza.

Međutim svaki igrač može staviti kartu čak iako nije njegov red za igru.

Ako igrač poznaje kartu drugog igrača i dovoljno je brz da zalepi tu kartu, igrač koji to postigne može dati jednu od svojih karata drugom igraču.

Ako zalepi kartu i pogreši u vezi s tom karticom, mora je zadržati osim kaznene karte. Ako pokuša zalepiti kartu drugog igrača i to nije u redu, oni zadržavaju kartu, a on i dalje dobija kaznu.

Cambio potez


Da bi pobedio, jedan igrač mora da pozove “Cambio” tokom svog okreta i ne može igrati kartu ako je pozove. Ovo se mora uraditi pre nego što sledeći igrač dodirne špil.

Jednom, kada igrač pozove Cambio, ostali igrači dobijaju još jedan krug za igru ​​prije nego što svi okreću svoje karte i zbrajaju svoje bodove.

Osoba sa najmanjim brojem bodova pobeđuje. Ako je rezultat izjednačen, pobeđuje igrač koji nije pozvao Cambio.

Ako postoji izjednačenje između dva igrača koji nisu pozvali Cambio, pobeđuje igrač s najmanjom vrednošću karata. (tj. Joker, As i Crveni kralj, 2 = Joker, As bi pobedio).

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula