Elevator

Elevator pripada kategoriji prostih igara sa kartama.

Igrači3-6
Uzrast8+
Karte52+2 džokera (104+4)
Špilstandardni

Pravila igre

Elevator igra je predviđena za 3 do 6 igrača.

Koristi se standardni špil od 52 karte sa pridodata 2 džokera, znači ukupno 54. Ako u igri učestvuje 6 igrača, dobro je koristiti 2 takva kompleta, znači 108 karata. Kec je uvek visok.

Deljenje

Svako dobija od delitelja po sedam karata, a ostatak se spušta na sredinu stola.

Gornja karta se otvara i postavlja pored, a sa njom započinje igra. Može se reći da je to starter.

U prvom deljenju počinje igrač desno od delitelja ako se igra u desnu stranu, a kasnije je to uvek pobednik prethodne igre.

Tok igre

U igri elevator igrač odigrava višu kartu od one na talonu i uvek kontra boju. Znači. na crvenu ide crna, a na crnu crvena.

Pri odigravanju igrač može odigrati i više istih karata, ali se to ne čini kao par ili triling, već jednu za drugom. Pri tome, kontra boja mora biti ispoštovana.

Ako nema šta da igra, igrač govori “dalje” ,propušta potez i pri tome vuče jednu kartu sa ostatka.

Igrač može reći “dalje” i ako ima šta da igra, ali samo ako je prethodni igrao kartu. Ako je prethodni igrač iz bilo kog razloga pasirao, sledeći mora igrati ako je u mogućnosti.

Kada ponestane karata u ostatku, igra se produžava bez kupovine dodatnih karata.

Kec uvek označava da se smer ređanja menja. Od tog trenutka, ređa se niža karta po rangu. To traje do pojave dvojke koja ponovo vraća smer skale, pa se počinju ređati opet viši rangovi od gornje karte na gomili.

Cilj igre

Osloboditi se svih karata iz ruku. Kome to prvom uspe postaje pobednik igre.

Džoker

U igri su dva džokera, crveni i crni. Oni mogu doći na bilo koju kartu i u bilo kom trenutku, ali crveni na crnu, a crni na crvenu. Posle njega, sledeći igrač igra šta god poželi, ali smer ređanja ostaje isti. Znači ako se igralo veća karta, i dalje se na tu postavljenu posle džokera mora ređati viši rang, odnosno suprotno ako se igralo na manje.

Kopile

Ako igrač odigra kartu, a svi igrači u krug pauziraju i ponovo dođe red na njega, na snagu stupa pravilo “Kopile”. On za kaznu mora vući sa ostatka onoliko karata, koliko ima njegovih protivnika u igre. Znači,ako ih je petoro, za Kopile se vuku 4 karte.

Ako nema ostatka, svako redom u krug mu daje po jednu kartu iz ruke.

Pri tome neko može dati poslednju i tako postaje pobednik igre.
Ako ima deo npr samo 2 karte u ostatku, igrač ih uzima, a zatim još dve dobija od desnog i sledećeg igrača po redu.
Isti igrač zatim mora igrati ako može, a to se odnosi i na svakog sledećeg.
Treba napomenuti da je samo sledeći desni igrač eventualno mogao da igra, ali je po želji propustio potez. Ostali to nisu smeli činiti, ako su bili u mogućnosti za igru.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula