Five hundred (500)

Five hundred je nacionalna kartaška igra Novog Zelanda i Australije.

Five hundred se smatra sledbeničkom igrom Bridža, u kojoj glavnu ulogu imaju memorija i veština.

Igra se zove 500 jer prvi tim (ili igrač) koji postigne ukupan rezultat od najmanje 500 poena pobeđuje.

Činjenice

Igrači4
Uzrast18+
Špil“BIJOU”
Karte32+J, 42+J, 44+J, 44+2J, 52+J, 62+J

Nastanak Five hundred

Five hundred se smatra proširenjem igre Euchre, a ovoj igri su pridodati sledeći elementi:

 • svakom igraču se deli 10 karata umesto 5
 • adut se ne pojavljuje, već ga bira onaj ko je spreman ugovoriti najveći broj trikova;
 • veličina paketa je prilagođena, tako da se sve karte dele igračima osim mačića od tri karte, koje može koristiti onaj koji najviše ponudi.

Od samog početka, napravljeni su posebni prošireni špilovi sa dodatnim pip kartama kako bi se omogućilo da igru ​​igra šest osoba. Arnetta Lee izveštava da je kupila špil od 61 karte “BIJOU” karata za igranje koje je napravio US Playing Card Co. Cincinnati, SAD, uključujući džokera i karte s 11 i 12 mesta u svim bojama, i koji imaju patent od 30. juna 1896.

Američki muzej igraćih karata savetovao ju je da je špil od 61 karte prvi put patentiran 1881. Leci s pravilima u ovim ranim paketima predviđaju verziju od 500 igranih bez džokera: dva igrača koriste 24 karte – po 10 sa mačkom od dve karte za svakog igrača; troje koriste 32 karte sa mačkom od 2 karte; 4 koriste 44 karte sa mačkom od 4 karte; 5 koristi 52 karte sa mačkom od 2 karte, a 6 koristi 60 karata i nema mačića. Upotreba džokera kao najvišeg aduta je data kao opcija.

Pravila igre

Igrači i karte

Postoje četiri igrača, a partneri sede preko puta. Koristi se paket od 43 karte, koji se sastoji od

 • A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 u crvenim odijelima;
 • A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5 u crnim odijelima;
 • jedan džoker , koji se naziva i ptica , jer u australijskom pakovanju od 500 prikazuje Kukaburu umesto Jestera.

Kada postoji boja aduta, najveći adut je džoker, zatim džak adutovske boje (desna panja), drugi džak iste boje (leva paula), zatim as, kralj, dama, 10, 9, itd. do 5 ili 4. Za potrebe sleđenja, itd., džoker i leva naklona se ponašaju u svim aspektima kao članovi aduta. Ostale tri boje se rangiraju uobičajenim redosledom od asa (najviše) do 5 ili 4, ali boja koja je iste boje kao aduti nema puba.

Kada nema aduta, sve boje se rangiraju uobičajenim redosledom od asa (visoke) do 5 ili 4 (niže), a postoje posebna pravila koja regulišu kako se igra džoker.

Dogovor i licitacija

Dodela, licitacija i igra se odvijaju u smeru kazaljke na satu. Prvi delilac se bira nasumično, a okret za deljenje se rotira u smeru kazaljke na satu nakon svake ruke. Karte se mešaju i seku, a delilac deli 10 karata svakom igraču i tri licem prema dole na sredini stola da formira mačku . Karte se obično dele na sledeći način: serija od 3 svakom igraču; jedan za macu; 4 svakom igraču; jedan za macu; 3 svakom igraču; jedan za macu.

Licitacija počinje s igračem lijevo od dilera i nastavlja se u smjeru kazaljke na satu. Moguće ponude su:

 1. broj trikova (minimalno šest) i boja aduta – na primer ponuda od “osam dijamanata” se obavezuje da će ponuđač, uz pomoć partnera, pokušati osvojiti najmanje osam trikova sa dijamantima kao adutima;
 2. broj (minimalno šest) “No Trumps”, (takođe poznat kao “Ne-ies”) koji nude da se dobije barem taj broj trikova bez aduta;
 3. Misere (izgovara se “miz-air”), što je ugovor da izgubite sve trikove, igrajući sam (partner ispada iz igre);
 4. Otvoreni Misere , ponekad poznat i kao Lay Down Misere , što je kao Misere, ali ruka izvođača je položena licem nagore na sto nakon prvog trika.

Tok igre

Igrač započinje igru tako što podiže tri karte mačića (bez pokazivanja drugim igračima) i odbacuje bilo koje 3 karte licem prema dole. Odbačene karte mogu uključivati ​​karte koje su pokupljene od mačića.

Ako je ugovor Misere ili Open Misere, partner izvođača ne učestvuje u igri, već svoje karte stavlja licem nadole na sto.

Igrač vodi do prvog trika, a potom igrači moraju slediti primer ako mogu. Igrač koji nema kartu prethodne boje može igrati bilo koju kartu. Trik dobija najveći adut u njemu, ili ako nema aduta, najviša karta zadate boje. Pobednik trika vodi do sledećeg.

Ako je ugovor Open Misere, nakon što je prvi trik odigran, izvođač slaže svoje karte licem prema gore na stolu da ga svi vide, a ostatak ruke igra sa otvorenim kartama.

Džoker igra

Ako postoji boja aduta, džoker se računa kao najveći adut, kao što je gore navedeno.

Kada je neko dao ponudu, svaka naredna ponuda mora biti viša od prethodne. Viši znači ili više trikova, ili isti broj trikova u višoj boji. U tu svrhu nijedan adut nije najviši, a sliede srca , karo , trefa i pik (najniži). Tako je najniža moguća ponuda Six Spades, a najveća deset No Trumps.

Misere i Open misere

Misere je veći od bilo koje ponude od sedam i niži od bilo koje ponude od osam. Misere se može licitirati samo nakon 7 ponuda.

Open Misere je veći od deset dijamanata, ali niži od deset srca. Ne morate čekati da licitacija dostigne bilo koji određeni nivo .Open Misere se može licitirati iznad bilo koje niže ponude, ili čak kao prva ponuda na aukciji.

U No Trumps, Misere ili Open Misere, džoker se može koristiti na jedan od dva načina:

 1. Izvođač koji drži džokera može odrediti kojem odelu pripada. Nominacija se mora izvršiti na početku igre, pre vođenja do prvog štiha. Džoker se tada računa kao najviša karta te boje.
 2. Ako izvođač ne drži džokera, ili ga drži i ne imenuje odelo, onda džoker ne pripada ni jednoj boji. To je najviša karta i osvaja trik na koji se igra, ali postoje ograničenja kada se može odigrati:
  • ako je neko drugi doveo do trika, možete igrati džokera samo ako nemate karte zadate boje;
  • ako je ugovor Misere ili Open Misere, morate igrati džoker ako nemate karte u zadatoj boji. U ugovoru bez Trumpa niste obavezni igrati džoker u ovoj situaciji. Umesto toga možete odbaciti iz druge boje ako želite, i igrajte džoker.
  • možete voditi džokera i odrediti boju koju drugi moraju igrati ako mogu, pod uslovom da ova boja nije prethodno bila vođena;
  • nakon što su sve četiri boje vođene, nedozvoljeno je voditi džokera, osim do poslednjeg trika.

Imajte na umu da ako ste izvođač u Misereu, moguće je držati džokera u ruci i nominirati ga kao da pripada odelu. Tada ćete možda moći da se rešite džokera tako što ćete ga odbaciti na vođstvo boje u kojoj u tom trenutku nemate nikakvu kartu. Ako ponudite Misere, držite džokera u ruci i zaboravite da odredite boju, vaš Misere automatski propada, budući da vaš džoker pobeđuje trik na koji ga igrate.

Bodovanje

Za svaku ekipu se vodi kumulativni rezultat, kojem se dodaje ili oduzima rezultat za svaku ruku.

U ugovoru sa odelom ili bez aduta, izvođači pobjeđuju ako prihvate barem onoliko trikova koliko su ponudili. Igrači tada postižu odgovarajući iznos iz gornje tabele, a njihovi protivnici po 10 poena za svaki trik koji uspeju osvojiti.

Ne postoji dodatni rezultat za bilo koje dodatne trikove koje izvođači mogu napraviti iznad svoje ponude, osim kada pobede svaki trik, što se naziva udarcem. Ako igrači naprave udarac, a njihova ponuda je bila manja od 250 bodova, oni će dobiti 250 umesto svoje ponude.

Ako igrači ne preduzmu dovoljno trikova za svoju boju ili ugovor bez aduta, oni postižu minus vrednost ugovora. Njihovi protivnici i dalje postižu 10 poena za svaki trik koji su osvojili.

Ako je bio Misere ili Open Misere, izvođači dobijaju odgovarajući iznos (250 ili 500) ako izvođač uspe da izgubi svaki trik, i minus taj iznos ako izvođač dobije trik. Protivnici ne postižu ništa u oba slučaja.

Završetak igre Five hundred

Igra se završava kada tim pobedi postizanjem rezultata od 500 ili više bodova kao rezultat osvajanja ugovora.

Utakmica se takođe završava ako tim dostigne minus 500 poena ili još više i tako izgubi partiju. To se zove “izlazak unazad” ili “izlazak na zadnja vrata”.

Dostizanje 500 poena ili više kao rezultat neparnih osvojenih trikova dok druga strana igra ugovor nije dovoljno za pobedu u igri Five hundred. Ako se to dogodi, igraju se dalje ruke dok jedan tim ne pobedi ili izgubi kao što je gore opisano.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula