Iščašenje vrata

Iščašenje vrata spada u jednostavnu i zanimljivu kartašku igru, u kojoj određene kombinacije karata vode igrača do pobede.

Koristi se standardni špil od 52 karte, a u igri učestvuje 2-4 igrača.

Činjenice

Igrači2-4
Uzrast18+
Karte52
Špilstandardni

Pravila igre

Delilac na početku igre svakom igraču deli po 4 karte, a ostatak ostavlja na sto okrenutim licem nadole.

Prvu kartu sa gomile uzima i postavlja pored, a ona predstavlja početak hrpe za odbacivanje.

Svako na svom potezu može vući gornju kartu hrpe koju vidi, ili gornju sa ostatka ne znajući šta će izvući, a zatim jednu kartu odbacuje na hrpu za odbacivanje.

Cilj igre Iščašenje vrata

Igrač koji prvi uspe da sakupi najmanje 4 iste karte sa najvećom vrednosti, proglašava se pobednikom igre.

“Poziv”

Cilj je sakupiti najmanje 3 iste karte i “Pozvati” protivnika. U tom trenutku se igra prekida, svi pokazuju karte, a igrač sa najjačom kombinacijom pobeđuje.

Najjača kombinacija su 4 iste karte, a zatim slede 3 iste. To su jedine važeće kombinacije u ovoj igri.

Najjača karta je A, pa slede K, Q, J,10 itd.

Kombinacija Specijalnih karata

Kečevi u ovoj igri imaju i posebne uloge da kopiraju karte u istom znaku. Tako ako neko ima u rukama K-herc, K-pik, 5-pik i A-herc, smatra se da ima 3 kralja. Smatra se da su kralj i kec u Hercu pa se kec može tretirati kao treći kralj.

Za ovo je neophodno da kec sa kartom koju kopira, ima istu boju.

Sa kopiranom kombinacijom koja je formirana uz pomoć keca, ne može se “pozvati”. Znači, igrač kao uslov za poziv ima samo 2 kralja. Ako neko drugi pozove, u upoređivanju kombinacija mu se računaju 3, pa on može nadjačati svaki drugi triling osim onaj sa kečevima.

Kralj i kec

Dva kralja i dva keca istih boja su najjače karte, jer teorijski ih niko ne može pobediti. Kombinacija je 4 kralja, ali neko drugi može da ima najveću vrednost. Četiri keca su nemoguća, jer su već 2 kod pomenutog igrača. Ipak, igrač mora čekati poziv nekog drugog jer on nema čak ni tri iste da bi pozvao i prekinuo igru.

Kraj igre

Ako se istroši ostatak, hrpa se meša i postavlja kao novi. ostatak. U daljem toku igre, poziv se može izvršiti i sa 2 keca. Ako dva igrača imaju po 2 keca, jači je onaj u piku.

Isčašenje vrata je upravo situacija, kada neko poziva, ali biva nadjačan od drugog zbog kopiranih kombinacija uz pomoć kečeva.

Pobednik igre je igrač koji dobije dogovoren broj deljenja.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula