King

King je kartaška igra izuzetno popularna u Rusiji i svim zemljama bivšeg SSSR-a.

Jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih igara širom sveta, te je King visoko rangirana igra u kartaškim krugovima.

King je igra koja predstavlja nastavak Lore.

Činjenice

Igrači4
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte32

Pravila igre

U igri učestvuju 4 igrača, a neophodan je standardni špil, koji se koristi u skraćenom obliku od 32 karte.

Najjača karta u ovoj igri je A, dok je 7 najslabija karta. Delilac svakom igraču deli po 8 karata, po obrascu 3-3-2, a igrač sa deliočeve desne strane prvi započinje igru.

Ovaj igrač će u sledećem deljenju i sam preuzeti ulogu delioca, što znači da će svako od igrača imati mogućnost da bude delilac.

Tok igre

Na boju prve odigrane karte se mora uvek odgovarati istom kartom, odnosno bojom.

Ako je igra “adutska”, u slučaju nedostatka boje, igrač mora igru da preseče adutom, to jest odigrati kartu u adutskoj boji. Ako je odigran bilo koji adut, on je jači od svake karte u drugoj boji.

U King kartaškoj igri postoji čak 12 deljenja, dok se 7 igraju bez aduta:

I igra– “Ne nositi štihove”: Svako nošenje štihova se boduje -2 boda.

II igra– “Igra protiv žandara” : Svako nošenje J se boduje sa-4 bodova.

III igra– “Igra protiv Q” : Svako nošenje Q se boduje sa -4 boda.

IV igra– “protiv herčeva : Za svaku odnetu kartu u hercu, igrač dobija po -2 boda.

U ovoj igri, prvi igrač ne sme krenuti igru iz herca, ako poseduje bilo koju drugu kartu, i to važi za sve krugove igre.

V igra– ” protiv 2 zadnja štiha : Pretposlednje i poslednje nošenje donose po -8 bodova.
VI igra -” King” : King se naziva kralj-herc i on donosi -16 bodova. Kao i u IV-oj igri, ni u jednom krugu se ne sme kretati iz herca, osim ako igrač nema samo njih u ruci.

VII igra– ” Erlaš” : Ovo deljenje je veoma važno, pošto sadrži sve bodove iz prethodnih šest. Sama igra teče uobičajeno, a na kraju se boduje sve- svaki odneti štih, svaki herc, Q, J i poslednja 2 nošenja i King. Ono ukupno donosi -96 bodova, koliko i šest predhodnih zajedno.

Adutske igre

Ostale 4 igre su adutske igre (VIII, IX, X, XI). To podrazumeva da svaki igrač će pojednom biti prvi igrač na potezu, koji će odrediti adutsku boju.

Delilac najpre podeli po 3 karte svakom igraču, a igrač koji se nalazi sa deliočeve desne strane određuje ime aduta a može igrati i bez aduta. Potom delilac nastavlja da deli još tri, a nakon toga još dve karte svakom igraču.

Ako igrač koji određuje adut ne može da se odluči, on govori: “Igram po poslednjoj!”, pokazuje poslednju kartu i njena boja postaje adut u tom deljenju.

Neposredno pred početak igre, u slučaju da je prvi igrač nezadovoljan svojim izborom aduta, on ga može “prodati” .U tom slučaju govori :”Prodajem!”, a svako po redu u desno može kupiti igru za 2 štiha.

Tačnije, protivnik govori novu adutsku boju, a za uzvrat na kraju igre u deljenju daje prvom igraču +6 bodova. Ako se dogodi da toliko ni sam ne osvoji daje ih iz svog tekućeg rezultata.

Cilj igre

U ovim igrama je cilj osvojiti što više štihova. Svako nošenje donosi po +3 boda. Tako je u svakoj od ove četiri igre prisutno po +24 boda, a ukupno u sve četiri +96 bodova.

Završni Erlaš

XII igra– “Završni Erlaš: Ovo je poslednja igra, a kao i VII igra se bez aduta. Cilj joj je suprotan od VII igre što znači da igrači dobijaju po +2 boda za svako nošenje, kao i za svakog odnetog herca, po +4 boda za svaku Q i J, po +8 dodatnih bodova za dva poslednja nošenja i +16 bodova za odnetog Kinga.To ukupno iznosi +96 bodova.
Posle odigranih ovih 12 igara,pobednik je igrač sa najvećim rezultatom

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula