Kozel

Kozel je varijanta kartaške igre Bura, a u prevodu znači “koza”. Kao što smo pisali u prethodnom članku o Buri, i Kozel se smatra ruskom igrom koju su proslavili zatvorenici.

Kozel se može igrati za novac ili za bodove, a među kartaškim svetom vrlo je omiljena igra za novac.

Činjenice

Igrači2-5
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte36

Kozel za novac

U ovoj varijanti Kozel kartaške igre može učestvovati do 5 igrača. Svakom igraču pripada po 4 karte, a jedina moguća prednost su 1 karta ili 3 karte iste boje. Bura od 3 aduta ili ruka od 4 asa osvaja pot.

Ako se ništa od ovoga ne dogodi, ruka se igra do kraja, svi igrači obnavljaju svoje ruke nakon svakog trika dok traje zaliha. Kada su sve karte odigrane, poeni u trikovima igrača se računaju i igrač koji ima najviše poena osvaja pot.

Kozel za bodove

Postoji i varijanta Kozel kartaške igre, u kojoj se umesto novca, koristi sistem za bodovanje.

Ovu varijantu igraju 2-4 osobe, a 2 ili 3 igrača igraju kao pojedinci, dok 4 igraju kao dva tima (partneri sede jedan prekoputa drugog).

Koristi se paket od 36 karta, a vrednost i rang karata je kao u Buri:

As11 bodova
1010 bodova
K4 boda
Q3 boda
J2 boda
9, 8, 7, 60 bodova

Jedini izuzetak u Kozel igri jeste da se 6 pikova, poznatijih kao “šoha”, tretiraju kao karte najvišeg ranga, viša čak od bilo kog drugog aduta uključujući i asa aduta.

Svaki igrač dobija po 4 karte, dok se sledeća karta okreće licem nagore kako bi se pokazala boja aduta i stavlja se poprečno ispod zalihe nepodeljenih karata.

Tok igre

Igrač sa dilerove leve strane vodi do trika, a pobednik svakog trika vodi do sledećeg, osim ako drugi igrač ne preuzme vođstvo proglašavanjem posebne kombinacije od 4 karte. Igrač ne mora slediti primer već sve karte se mogu igrati na bilo koji trik.

Kada vodi do trika, igrač može voditi 1, 2, 3 ili 4 karte pod uslovom da su sve karte iste boje. Sledeći igrač može podediti samo kombinaciju 2 ili više karata pobedivši svaku pojedinačnu kartu, koje ne moraju biti iste boje.

Karte se igraju licem nagore samo kada se pobedi najviša karta ili kombinacija odigrana na trik.

Nakon svakog trika, igrač izvlači karte iz zaliha, počevši od pobednika trika i nastavljajući u smeru kazaljke na satu dok svi opet ne budu imali 4 karte, ili dok ne ponestane zaliha. Kada je zaliha prazna, igra se nastavlja bez izvlačenja dok se ne odigraju sve karte.

Kombinacije

Postoje 2 kombinacije karata koje omogućavaju vlasniku da dođe do sledećeg trika, čak iako ne osvoji prethodni:

  1. Moskva – Ruka od 4 karte koja se u potpunosti sastoji od asova i 10. Može uključiti šesticu pik kao zamenu za 10, i mora uključivati barem jednog pravog asa.
  2. Molodka – 4 karte iste boje, koje ne moraju nužno biti aduti, ili 3 karte iste boje sa 6 pik.

Igrač koji drži bilo koju od ovih kombinacija, može je prijaviti čak i kada nije njegov red za igru.

Moskva ima prioritet nad Moldovkom. Ukoliko 2 igrača imaju istu kombinaciju, prednost ide onom igraču čiji je red da izvede potez ranije.

Bodovanje

Igra se za kaznene poene. Na kraju ruke igrači ili timovi broje poene u svojim trikovima. Ukupan broj mora biti 120. Igrač ili tim koji ima najviše bodova postiže 0.

Kada igraju 2 ili 4 igrača, osvajaju 2 kaznena poena ukoliko imaju najmanje 31 poen u kartama, 4 kaznena ako imaju 30 ili manje poena, ali su uzeli bar jedan trik, i 6 kaznenih bez trika.

U igri za 3 igrača svaki od poraženih igrača dobija 2 kaznena poena ako imaju 21 ili više karata, 4 kaznena za 0-20 poena i mimimum 1 trik, dok igrač bez trika dobija 6 kaznenih poena.

Igrač ili tim sa 12 ili manje poena ispada iz igre.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula