Marijana

Marijana je kartaška igra koja vodi poreklo iz Italije. Usko je povezana sa kartaškom igrom Briškula.

U ovoj igri redosled i vrednost karata su isti kao u Briškuli. U Marijana kartaškoj igri postoje dodatni bodovi za “brakove”, koji takođe služe i za postavljanje aduta.

Činjenice

Igrači4
Uzrast18+
Karte40
Špilstandardni

Pravila igre

U ovoj igri učestvuju 4 igrača sa fiksnim partnerstvima, gde igrači sede naspram svojih partnera. Igra i deljenje karata su u smeru suprotnom kazaljke na satu.

Za igru je neophodan standardni špil karata, koji isključuje upotrebu svih 8, 9 i 10.

Vrednosti karata su rangirane od najviše do najniže sledećim redosledom:

  • A-11 poena
  • 3-10 poena
  • K-4 poena
  • Q-3 poena
  • J-2 poena
  • 7, 6, 5, 4, 2- 0 poena

Za proglašenje Marijane postoje i dodatni bodovi, koju čine kralj i kraljica u boji koju odredi igrač, a nalaze se u njegovim rukama.

Delilac meša karte a to može biti bilo ko. Igrač sa deliočeve leve strane seče karte, a potom delilac svakim igraču deli po 5 karata, a ostatak spušta na sto licem nadole.

Tok igre

Igrač sa deliočeve desne strane prvi započinje partiju. U početku se igra bez aduta i igrači nisu u obavezi da prate boju.

Igrači mogu igrati bilo koju kartu na potez protivnika, ali trik se dobija samo ako je karta one boje kojom je prethodna karta odigrana.

Onaj igrač koji odigra najvišom kartom boje koja je prethodila, postaje pobednik.

Počevši od pobednika poteza, svako od igrača ponovo izvlači gornju kartu sa gomile nepodeljenih, tako da svako opet ima 5 karata u ruci.

Marijana

Marijana se proglašava kada igrač na svom potezu odigra kralja ili kraljicu, te taj tim osvaja 40 poena. Adut postaje boja Marijane koja je pobedila u prethodnoj partiji, i poštuje se boja sve dok se ne osvoji sledeća.

Druga Marijana osvaja 60, treća 80, četvrta čak 100 poena za tim.

Igraču nije dozvoljeno proglašenje više od jedne Marijane u potezu. Nakon što se poslednja karta izvuče sa gomile, Marijana se više ne može proglasiti.

Poslednjih 5 poteza se igra sa kartama koje igrači već imaju u rukama, po istim pravilima ali bez izvlačenja novih karata.

Onaj igrač koji ima 4 Q i jednog K, može proglasiti “Marijanino” i dobija dodatnih 250 poena.

Boja K postaje adut u sledećem potezu, a igrač koji ima 4 K i jednu Q, dobija 500 bodova i proglašava “Marijanone” i smatra se pobednikom igre.

Bodovanje

Svaki tim na kraju igre sabira svoje bodove koje je osvojio u trikovima (ukupno 120), plus bodove iz Marijane koju su prijavili. Ukoliko jedan od timova ima više od 501 boda, igra se završava i tim sa većim rezultatom pobeđuje.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula