Oh Hell

Oh Hell je kartaška igra na štihove.

U igri mogu učestvovati od 3 do 7 igrača i uvek se koristi standardni špil od 52 karte.

Igrači3-7
Uzrast8+
Karte52
Špilstandardni

Deljenje

Ako je u igri Oh Hell tri do pet igrača, u prvom deljenju se deli svakome po deset karata. Ako je u igri šestoro, svako dobija po osam karata dok u igri od sedam igrača svako dobija po sedam karata.

Sledeća karta se okreće, postavlja otvoreno sa strane, a ostatak nepodeljenih karata se spušta poprečno na nju. Ta otvorena karta određuje adutsku boju u deljenju.

U svakom sledećem deljenju, deli se svakome po jedna karta manje. Kada se stigne do jedne karte, od sledećeg deljenja kreće da se penje broj. U poslednjem deljenju, broj dodeljenih karata je identičan prvom krugu igre.

Delitelj se menja redom u krug.

Prognoza

Svako pogleda svoje karte, zna i aduta i govori koliko misli da će odeti. U igri Oh Hell zapisničar je veoma bitan i ima pune ruke posla. On mora beležiti u svakom deljenju prognoze, a na kraju u zavisnosti od njihove uspešnosti, upisuje i rezultate.

Delitelj prognozira poslednji i on ne sme izreći prgnozu koja sa zbirom prethodnih daje tačan broj štihova u tom deljenju. Npr, ako se deli po pet karata, poslednja prognoza mora biti takva da ukupan zbir svih izrečenih ne može biti pet.

Tok igre

Igra prvi igrač levo od delitelja, ako se igra u levo. Svi ostali moraju poštovati boju prve odigrane karte. U njenom nedostatku, svako igra bilo šta, a po želji i aduta.

Najjači adut, odnosno najjača karta u boji prve odigrane u odsustvu aduta nosi štih.

Bodovanje

Ako igrač ostvari tačno onoliko koliko je prognozirao, upisuje 10+broj prognoziranih i ostvarenih štihova.
Ako uzme više ili manje, ne dobija bodove u tom deljenju.

Pobednik je igrač koji posle svih odigranih deljenja ima najveći skor.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula