Omi

Omi je popularna kartaška igra, prvenstveno nastala u Šri Lanki.

Direktno je povezana sa Vistom, pa se Omi smatra trik igrom u kojoj se najčešće sreću igrači u paru.

Omi je najsličnija pakistanskoj i indiskoj igri Court Piece, gde prvi igrač mora da bira adute na osnovu nekoliko karata.

Činjenice

Igrači4
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte 32

Pravila igre

Omi se igra samo u parovima, dakle dva igrača sede nasuprot druga dva igrača (sever i jug protiv istoka i zapada). Sam tok igre je u smeru suprotnom od kazaljki na satu.

Za igru je neophodan standardni špil od 52 karte, ali se uzima u obzir samo 32.

Karte se rangiraju od najviše ka najnižoj: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, u svakoj boji.

Preostalih 20 karata se koriste za bodovanje.

Primer

Jedan igrač, recimo sa severne strane, preuzima 10 crnih karata (2-6 trefova i pikova), a protivnik (igrač sa zapadne strane) preuzima kontrolu nad crvenim bodovnikm kartama (2-6 srca i karoa).

Ove karte se koriste kao žetoni, a svaka karta ima istu bodovnu vrednost. Druga 2 igrača su zaduženi za skupljanje žetona osvojenih od protivnika.

dakle, crvene i crne karte se nikada ne mešaju, pa se stoga crni žetoni prenose sa severa na istok, a crveni sa juga na zapad.

Deljenje karata

U ovoj igri dozvoljeno je svakom igraču da deli karte, s tim da se nakon prvog deljenja igra, tj smer deljenja nastavlja udesno.

Delilac je taj koji meša karte, a igrač sa njegove leve strane “preseca” špil od 32 karte, potom deli po 4 karte svakom igraču.

Igrač, koji je sa deliočeve desne strane, mora sam da odluči koja boja će biti adut. Delilac potom deli još 4 karte svakom igraču, pa svi imaju ukupno po 8.

Tok igre

Igrač koji je desno od delioca, i koji je najavio boju aduta, može voditi bilo koju kartu do prvog trika.

Ostali igrači poštuju red u suprotnom smeru kazaljki na satu, i moraju slediti primer prethodnika ukoliko su u mogućnosti.

Onaj igrač koji nema nijednu kartu u boji aduta, može igrati bilo kojom kartom. Ako se ne odigra nijednim adutom, trik se dobija najviše rangiranom kartom koja je u boji aduta.

Ukoliko neko od igrača odigra kartom u adutu, najveći adut dobija trik.

Pobednik trika skuplja 4 karte, okreće ih licem nadole i spušta u gomilu karata koju su osvojili u trikovima.

Bodovanje

Nakon 8.trika, računaju se trikovi koje dobije svaki tim. Ako ekupa, koja je odabrala boju aduta ima 5, 6 ili 7 trikova, osvaja jednu kartu od protivnika.

Ukoliko ekipa koja nije odabrala boju aduta ima 5, 6 ili 7 trikova, dobija 2 karte.

Ako bilo koji tim pobedi u svih 8 trikova, taj tim osvaja tri karte sa žetonom.

Ovo je poznato kao “Kapoti” potez.

Ako se desi da timovi izvedu po 4 trika, ne prenose se kartice sa žetonom. Tim dobija dodatnu kartu sa žetonom za sledeći put, ukoliko osvoje 4 trika.

Pobednik igre je onaj tim koji prvi osvoji 10 žetona ili više. Kada timu ponestane karata, tj žetona, u zalihama ili nema dovoljno karata da plati suprotnom timu, smatra se da su izgubili partiju.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula