Sedmice

Sedmice

Sedmice su najpoznatije i najjednostavnije igre sa kartama na Balkanu, a pobednik je onaj igrač koji ima jednaku kartu ili sedmicu.

Činjenice

Igrači2-4
Preporučeno 7+
Karte32
Špil karataStandardni špil

Pravila igre

Igru sedmice mogu igrati dva ili četiri igrača, i najpopularnija je među tinejdžerima.

Koristi se špil standardnih karata, ali se igra sa 32 karte, a u igri su samo A, K, J, Q, 10, 9, 8, 7 (A i 10 vrede po deset poena, dok ostale karte nemaju nominalnu vrednost).

Svaki igrač može prvi da deli karte, svaki igrač dobija po 4 karte, dok se ostale odlažu na sto licem nadole.

Deljenje i igra su u smeru kazaljke na satu.

Cilj igre

Cilj ove igre jeste da u rukama posedujete kartu koja odgovara protivniku.

Tok igre

Nakon što je diler podelio karte, prvi igrač sa njegove leve strane započinje igru bacanjem bilo koje karte.

Igra se nastavlja bacanjem po redu igrača bilo koje karte nezavisno od boje i znaka, ali treba napomenuti da jedino igrač koji poslednji odgovori na znak igrača koji je prvi bacio kartu, nosi tu ruku.

Sedmice su džokeri i odgovaraju onom znaku koji je bacio prvi igrač.

Primer

Prvi igrač je bacio 9, drugi je bacio A, treći 9 i četvrti igrač K. U ovom slučaju, pobedu u ovoj ruci odnosi treći igrač, jer je odgovorio na znak igrača koji je prvi igrao, pa tako i onaj igrač koji odnese ruku započinje sledeću igru.

Pošto svaki igrač odigra svoju kartu, postoje tri mogućnosti:

  • Dobitnu kartu igrao je igrač koji je doveo do trika ili partner ovog igrača. Trik se završava i vođa tima prikuplja karte i stavlja ih licem nadole.
  • Dobitnu kartu odigrao je protivnik koji je doveo do trika, pa u tom slučaju taj igrač može da nastavi trik igrajući drugu kartu, ali ona mmora biti jednaka pobedničkoj karti ili sedmica.
  • Dobitnu kartu odigrao je protivnik koji je doveo do trika a vođa ili ne želi da nastavi trik ili nema odgovarajuću kartu za igru, pa se trik završava i vođa protivničke ekipe skuplja karte okrenute licem nadole.

Nakon svakog trika igrači redom izvlače jednu po jednu kartu iz zaliha, prvenstvo ima pobednik trika, sve dok ne dobiju četiri karte ili ponestane zaliha.

Tada pobednik trika stavlja bilo koju kartu za započinjanje novog trika.

Kako se boduje?

Svaki igrač ili tim broji vrednost karata koje su osvojili, A i 10 se boduju sa po deset poena, ostale karte nemaju značaj u bodovanju.

Nakon završene partije, bodovi se sabiraju i dodeljuju na sledeći način:

  • Ukoliko par 1 osvoji više bodova od para 2, on dobija 1 poen, a ukoliko se desi da oba para imaju isti broj bodova, poen ide onom timu koji je poslednji odneo ruku.
  • Ukoliko neki par osvoji 80 bodova, (odnese sve A i 10 ), tom paru ide 2 poena.
  • Ukoliko neki par odnese sve ruke (pobedi u svakoj rundi, odnosno portivnički par ne odnese nijednu kartu), taj par dobija 3 poena.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula