Skip Bo

Skip Bo

Budite prvi igrač koji će odigrati svaku svoju kartu iz svoje zalihe, tako što ćete igrati numeričkim redosledom od 1 do 12.

U ovoj igri može učestvovati od 2 do 6 igrača uzrasta od 7 – 100 godina sa 144 numerisane kartice i 18 specijalnih Skip Bo karticama. U igri je ukupno 162 karte.

Činjenice

Igrači2-6
Preporučeno od7 godina
Karte162
Špil karataSkip bo karte

Pravila igre

Na početku igre neophodno je promešati špil, a potom svaki igrač izvlači kartu. Osoba koja izvuče najveću kartu se zove diler, koji potom deli 30 karata svakom igraču ukoliko u igri učestvuje 2-4 igrača.

Ukoliko pak u igri učestvuje 5-6 igrača, diler svakom igraču deli po 20 karata. Svaka karta se deli licem nadole i čine gomilu zaliha svakog igrača.

Kada se podele sve zalihe gomile, svaki igrač okreće gornju kartu svoje gomile zaliha desnom stranom nagore postavljajući kartu na vrh gomile.

Preostale nepodeljene karte stavljaju se licem na sto nadole fomirajući zajedničku gomilu za izvlačenje.

Pokertracker logoPokertracker
Najbolji dostupni poker softver!
Probajte besplatno
Više informacija | 30 dana besplatno

Područje za igru

Neophodno je da se svakom igraču obezbedi dovoljno prostora za igru, jer će tokom igre biti četiri odbacivanja karata u blizini svoje gomile karata, dok je takođe neophodno napraviti prostor i za zajedničku gomilu za izvlačenje.

Kako igra napreduje, tako se gomile formiraju pa je neophpdno ostaviti dovoljno prostora za karte.

Šta predstavlja gomila zaliha?

Svaki igrač ima svoju gomilu karata, dok je gornja karta uvek okrenuta nagore. Potrebno je ‘ izvući ‘ gomilu koja se nalazi u centru oblasti za igru a kreirana je od svih preostalih karata nakon što se gomile zaliha podele.

Šta je gomila za odbacivanje?

Svaki igrač može formirati svoje nizove od bilo koje svoje 4 gomile za odbacivanje. Ne postoji ograničenje u broju karata u gomili, kao ni u redosledu.

Formiranje sekvenci se započinje sa vrhom kartica koje se nalaze u gomili za odbacivanje.

Kako se izgrađuje gomila?

Pravljenje gomile je mesto gde igrači grade sekvence od 1-12, i započinje se isključivo sa 1 ili Skip Bo kartom.

Napomena za igrače da su Skip Bo kartice ‘divlje’, tako da bi predstavljale 1 ukoliko bi se sa njima započinjala igra.

Kada gomila ima kompletan niz od 1-12, uklonite je i krenite sa izgradnjom nove gomile.

Kako se igra Skip Bo?

Igra počinje levo od dilera. Izvucite pet karata na početku svog kruga i nazad do pet u narednim.

Možete koristi Skip Bo kartu ili 1 za početak jedne od 4 gomile za građenje u centru oblasti za igru.

Možete nastaviti da igrate igru sa kartama iz svoje ruke na području izgradnje (1-12) . Ukoliko igrate sa svih pet karata na ovaj način, povucite do pet ; proces se može ponoviti ukoliko je neophodno.

Takođe se može odigrati i sa gornjom kartom sa svoje gomile zaliha za izgradnju i nastavite igrati sve dok je igra legalna. Pobednik je onaj koji ostane prvi bez karata u svojim rukama.

Igrač završava svoj krug kada ne može da izvede potez ili kada nema karte u rukama. Odbacite jednu kartu iz svoje ruke na jednu od 4 gomile za odbacivanje karata.

Možete igrati sa gornjom kartom sa bilo koje 4 odbačene gomile za izgradnju ili kojim god redom vi odlučite. Igra se nastavlja u smeru kazaljke na satu.

Ko je pobednik?

Pobednik u ovoj igri je onaj ko prvi izađe iz igre bez karata. Neophodno je formirati bodovni sistem, a za početak on iznosi 500.

Pobednik svake runde dobija 25 poena za pobedu u rundi i dodatnih 5 poena za svaku kartu u gomili svojih protivnika.

Skip Bo se može igrati i sa partnerima. U timskim situacijama možete legalno igrati iz svoje gomile zaliha i odbacivanja kao i Vaši partneri. Ali, u ovakvim igrama postoji jedna caka.

Vi ne pričate kada je partner na potezu, niti partner kada je Vaš red za igru. Umesto toga morate dati verbalne komande za sve radnje koje uključujuigru sa njihovim kartama.

Ukoliko prekršite pravilo ćutanja, morate uzeti dve karte iz gomile žmureći i stavite ih na svoju gomilu zaliha. Runda se završava kada svi igrači u timu ostanu bez kartica u svojoj gomili zaliha.

Posebna pravila u igri

Ukoliko izvučete previše karata, promešajte dodatne karte u svoju gomilu zaliha.

Ukoliko igrač remizira i igra van reda, a bude uhvaćen, poništite svaku akciju i igra se nastavlja normalno, a on čeka svoj red za igru. Kada bude igračev red za igru, on biva kažnjavan igranjem bez izvlačenja karata iz gomile.

Ukoliko niko ne primeti da je igrač varao tokom igre, borba za pobedu se nastavlja bez ikakvih kazni.

U timskoj igri, svaki igrač u timu može da nastavi da igra sa odbačenim i kartama za izgradnju, čak iako je gomila zaliha iscrpljena.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula