Skrap

Skrap pripada grupi ratnih igara. Predviđena je za igru 2-5 igrača, a igra se standardnim špilom od 52 karte sa 2 Jokera.

Skrap simulira vođenje bitke, a najidealniji broj učesnika u igri bi bio 5, eventualno 4.

Činjenice

Igrači4-5
Uzrast18+
Karte52+2 Jokera
Špilstandardni

Pravila igre

Zbog specifičnosti toka Skrap kartaške igre, preporučen broj učesnika bi bio 5, nikako 2 ili 3 jer sama igra onda gubi draž.

Vrednost karata je prema nominalnim vrednostima, dok Žandar, Dama i Kralj vrede 11, 12,13 bodova. Kec ima vrednost jednog boda, a Džoker 15 bodova u ovoj igri.

Svakom igraču se deli po 10 karata, dok se Ostatak odbacuje i ne učestvuje u tom deljenju.

Najpre svako spušta po jednu kartu da se odredi ko igra prvi. Karte se spuštaju licem nadole a zatim se okreću.

Karta sa najvećom vrednosti ide prva. Ako su dve iste karte sa najvećom vrednosti, onda je prva sa najnižom. Ako i tu ima istih karata, dva najveća igrača odigravaju papir, čekić i makaze da odrede ko će igrati prvi.

Tok igre

Igrač na svom potezu odigrava jednu crnu kartu koja simulira napadača i jednu crvenu, koja predstavlja oklop.
Sledeći igrač sa leve strane je na potezu. On može igrati ili reći dalje pa igra sledeći.

Ako odluči da igra, on mora odigrati crnu kartu jaču od protivničke crvene, tj oklopa. U tom slučaju, se obe protivničke karte okreću licem nadole, i stavljaju jedna preko druge a predstavljaju jednu odrubljenu glavu.
Pobednik iz duela je obavezno morao igrati i jednu crvenu kartu kao svoj oklop.

Sada sledeći igrač igra ako ima crnu jaču od crvene prethodnog igrača i naravno odigrava i on jednu crvenu. Uvek se igraju i crna i crvena, ali je crna ta koja mora da pobedi prethodnog igrača.

Džoker se sme odigati kao crna karta, ali samo ako može pobediti protivničkog crvenog Kralja.

Tako se igra u krug sve dok iza jednog pobednika svi redom u krug ne kažu dalje. On je šampion i treba da pokupi glave sa bojnog polja. Znači, on uzima parove koji su prevrnuti nadole i za svaki dobija po 1 bod.

Lešinari

Dok šampion skuplja glave, ostali igrači mogu odigrati par istih karata ako imaju. Najjači par je pobednik među lešinarima.

U ovom nadmetanju samo šampion nema pravo učešća.

Lešinar-pobednik ne dobija bodove, nego stiče prednost da u sledećem deljenju samo on dobija od delitelja 11 umesto 10 karata što je ipak neka prednost.

Pobednik je igrač koji skupi 10 glava pre ostalih.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula