Snep

Snep je omiljena dečija kartaška igra, najzastupljenija u Velikoj Britaniji i Severnoj Americi.

Svojim jednostavnim načinom igre vrlo je rasprostranjena i širom sveta.

Predviđena je za igru od 2-6 igrača uz standardni špil od 52 karte.

Snep je uzbudljivija i jednostavnija verzija kartaške igre Snip Snep Snorum.

Činjenice

Igrači2-6
Uzrast7+
Špilstandardni
Karte52

Pravila igre

Snep je igra u kojoj su brzina i veština dominantne osobine. Predviđen je za decu, te se u igru može uključiti minimum 2 a najviše 6 igrača.

U standardnom paketu od 52 karte odela nemaju nikakvu ulogu, dok su vrednosti karata poređane po jačini od najslabije do najjače karte: A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K.

Tok igre

U ovoj igri svako može biti delilac, a igračima se jednako dele karte, koje su okrenute licem nadole.

Igrač sa deliočeve leve strane prvi započinje igru, koja dalje teče u smeru kazaljke na satu i kada je na potezu pokaže svoju kartu ostalima.

Na ovaj način svaki igrač formira svoju gomilu karata koje su okrenute licem nagore, pored svoje gomile okrenute licenm nadole.

Ako u bilo kom momentu u ove dve gomile postoje dve iste karte, koje su okrenute licem nagore, prvi igrač koji to primeti uzvikuje: “Pucaj!”, potom uzima obe gomile i okreće ih licem nadole.

Potom se igra nastavlja uobičajenim tokom, počevši od igrača koji je poslednji pokazao kartu.

Ukoliko igrač koji je na redu nema karte okrenute licem nadole, od gomile sa kartama okrenutim licem nagore pravi gomilu sa kartama licem nadole, ali okreće prvu kartu i pokazuje ostalim igračima.

Igrač koji prvi ostane bez ijedne karte je izgubio igru, dok je pobednik poslednji igrač.

Varijacije

Pojedinačna gomila– Veoma mala deca mogu igrati ovu verziju igre, gde okreću svoje karte na jednu gomilu koja se nalazi na sredini stola. Ukoliko se 2 uzastopne karte poklope, svaki igrač koji to primeti može pozvati “snep”, i prisvaja tu gomilu svojoj.

Igrač koji netačno prozove snep, mora dati svoju jednu kartu okrenutu licem nadole, igraču koji je pre njega izbacio kartu.

Ako 2 ili više igrača otkriju “snep”, centralna gomila se pomera u stranu i postaje “snep pul (bazen)”. Ukoliko se gornja karta snepa poistoveti sa gornjom kartom snep bazena, prvi igrač koji pozove “snep bazen”, osvaja tu gomilu.

Istovremeno otkrivanje/pozivanje– Postoji mogućnost da 2 ili više igrača uzviknu “snep” u isto vreme, tada se se sve gomile skuplaju u jednu, gde se formira dodatni snep pul, koji je postavljen na sredini stola.

Ukoliko 2 ili više igrača otkriju snep pul, dodaje se gomila od igrača koji odgovara identičnom snep pulu.

Snep vlasnici– U igri, u kojoj svaki igrač ima svoju gomilu, samo vlasnici odgovarajućih karata smeju da pozovu snep, a prvi igrač koji to uradi osvaja obe gomile.

Životinje

U ovoj varijanti snepa, koja je pogodna za 4-8 igrača, svaki igrač bira drugu životinju na početku igre. Delilac deli igračima karte, koje su okrenute licem nagore, po jednu kartu svakom igraču redom, formirajući gomilu ispred svakog igrača.

Kada se poklope gornje karte obe gomile, igrači moraju da pozovu ime životinje drugog igrača. Prvi igrač koji to uradi ispravno, osvaja gomilu drugog igrača i stavlja je ispod svoje.

Pobednik je igrač koji ima naviše karata u ruci kada ponestane špila.

U nekim varijantama se izgovaraju zvukovi životinje, koji oni proizvode a ne njihova imena.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula