Sumnjam

Sumnjam je kartaška igra, koja se uopšteno zove Cheat u Engleskoj, odnosno Bullshit u SAD-u. U mnogim knjigama o kartaškim igrama se upravo nalazi od nazivom Sumnjam.

Karte se igraju licem nadole, što daje igračima mogućnost da lažu o kartama koje igraju. Ako je laž otkrivena, ograči moraju uzeti gomilu.

U ovoj igri svaki igrač igra sledeći rang iznad prethodnog igrača. Imajte na umu da postoji još jedna igra, takođe poznata kao I Doubt It ili Bluff , u kojoj svi igrači moraju igrati isti rang dok ne dođe do izazova.

Činjenice

Igrači2-10
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte52

Cilj igre

Cilj je da se igrači reše svih svojih karata igrajući ih na hrpu za odbacivanje.

Pravila igre

Sve karte se dele igračima, neki mogu imati više od drugih, ali ne mnogo. Nasumično se izabere igrač koji će igrati prvi, pa se igra nastavlja u smeru kazaljke na satu.

Na stolu je gomila za odbacivanje, koja je na početku prazna. Pokret se sastoji od odbacivanja jedne ili više karata okrenutih prema dole na hrpu i pozivanja njihovog ranga. Prvi igrač mora odbaciti asove, drugi igrač odbacuje dvojke, sledeći igrač trojke i tako dalje. Nakon desetica dolaze žandari, pa dame, pa kraljevi, pa opet asovi, itd.

Pošto se karte odbacuju licem nadole, zapravo ne mora se igrati rang koji zovete. Na primer, ako je vaš red da odbacite Sedmice, zapravo možete odbaciti bilo koju kartu ili mešavinu karata, posebno ako nemate nijednu sedmicu, bićete primorani da igrate neku drugu kartu ili karte.

Svaki igrač koji posumnja da karte koje je igrač odbacio ne odgovaraju rangu koji je pozvan, može izazvati igru ​​pozivanjem “Cheat!”, “Bullshit!” ili “Sumnjam!” (u zavisnosti od toga kako zovete igru). Tada se otkrivaju karte koje je igrao izazvani igrač i događa se jedna od dve stvari:

  1. ako su sve karte ranga koji je pozvan, izazov je lažan i izazivač mora pokupiti celu gomilu odbacivanja
  2. ako se neka od odigranih karata razlikuje od pozvanog ranga, izazov je ispravan, a osoba koja je igrala karte mora pokupiti celu hrpu za odbacivanje.

Nakon što je izazov rešen, igra se nastavlja normalnom rotacijom, pa igrač levo od onoga koji je bio izazvan igra i poziva sledeći red u nizu.

Prvi igrač koji se reši svih svojih karata i preživi svaki izazov koji proizlazi iz njihove poslednje igre- pobeđuje u igri. Ako odigrate svoje poslednje preostale karte, ali vas neko izazove i karte koje ste odigrali nisu ono što ste vi pozvali, pokupite gomilu i igra se nastavlja.

Varijacije

Ako u igri učestvuje puno igrača, možete koristiti dva ili više paketa karata promešanih zajedno.

Za neke ljude redosled redova koji se moraju odigrati ide prema dole, a ne prema gore, počevši od A, K, Q, J, 10,…

Neki ljudi igraju za koje možete (zahtevati) igrati ili sledeći rang iznad ili sledeći rang ispod ranga koji je najavio prethodni igrač. Na primer, ako je igrač pre nego što ste odigrali neke karte rekao “dve desetke”, a vi ne želite da izazovete, imate izbor da igrate žanadre ili devetke.

Neki dozvoljavaju da se igraju karte istog ranga kao i poslednja karta, kao i sledeći viši ili niži rang.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula