Trijumf

Trijumf je italijanska kartaška igra, koja je svoju veliku popularnost stekla u Hrvatskoj, tačnije u Dalmaciji.

Ovo je jedna od zanimljivijih i lakših igara, te je omiljena među svim generacijama.

Klasični Trijumf se igra sa 2 igrača, i obavezne su italijanske (tršćanske) karte, u špilu od 40.

Neretko se Trijumf igra u paru, dok je u troje vrlo malo zastupljen.

Činjenice

Igrači2-4
Uzrast 7+
Karteitalijanske
Špil40

Pravila igre

Igra se i deljenje karata se odvija u smeru kazaljki na satu. Svaki igrač se može naći u ulozi delioca karata.

Nakon što promeša karte, delilac ima više opcija. On će, ili dodati karte, ili pogađati boju rukom, a može i okrenuti gornju kartu, koja postaje adut.

Ako su karte okrenute licem nagore, delilac će podeliti po 5 karata svakom igraču naizmenično, a ukupno 10 karata svakome. Adut se određuje nakon prvih 5 karata podeljenih svakom igraču, okretanjem gornje karte iz gomile.

Ako se gornja karta okrene, svakom igraču se deli po 5, a zatim još 5 karata.

Ukoliko se karte ne podignu, delilac će svakom igraču podeliti svih 10 karata odjednom. Aduta će odrediti prvi igrač na osnovu svoje prve karte, do tada se igra bez aduta.

Kada igraju 2 igrača, deli se 5 karata, a ostale se mešaju (podižu) nakon svake ruke.

Tok igre

U ovoj kartaškoj igri prepoznatljiva su 4 zoga: kupe , bate (bate), pike i dinare. U svakom špilu nalaze se karte obeležene brojevima od 1-7 i od 11-13.

U okviru jedne boje najjača karta je A, zatim redom 3, K (13), vitez (12), lepeza (11), i dalje od 7 do 4, a najslabija karta je 2.

As se računa kao 11 poena, trojka 10, kralj 4, vitez 3, džak 2 funte. Karte 2 i 4-7 se zovu ” lišine ” ili “skart” i ne donose poene. Ima ukupno 130 rupa, a zadnjih 10 rupa ide igraču sa poslednjom rukom.

Igrači naizmenično bacaju karte dok svi ne oslobe karte iz svoje ruke, a zatim najjača strana pokupi bačene karte.

To je označava kraj “jedne ruke” te igre . Igrači moraju odgovoriti na poziv, a ako ne, obavezno je igrati aduta. Igra počinje s igračem kojem su prve podeljene karte.

Bačena karta predstavlja red u kojem se igra ta ruka. Igrač sa najjačom kartom te ruke kupuje karte, prvo uzima novu kartu iz gomile i započinje novu ruku.

Prvu bačenu kartu može odneti samo jača karta iste boje ili adut.

Zanimljivost ove igre u parovima jeste da igrači ne smeju komunicirati međusobno.

Cilj igre

Igrač koji osvoji 401 bod u trijumf kartaškoj igri, smatra se pobednikom. Ukoliko dva igrača imaju 401 ili više bodova, pobednik je onaj koji je dobio poslednju ruku.

Specifičnost igre

Pasionirani ljubitelji ove igre mogu igrati za piće, ” branč “, “kilo pečenja”. U tim slučajevima kartaške igre imaju poseban emotivni naboj, a često su začinjene prigodnim psovkama i gestikulacijom u skladu sa  mediteranskim temperamentom, ali uvek u granicama pristojnosti i bez ličnih uvreda.

Tajne dobre igre sastoje se u pamćenju prethodno odigranih karata, zbrajanju i pamćenju dobijenih poena i savršenoj koncentraciji na igru.

Šta je optužba?

Naplaćuju se kralj i vitez iste boje, pri čemu naplata vredi 40 punata ako se radi o adutu, a 20 punata u drugoj boji. Obično se naplaćuje pre nego što igrač baci prvu kartu, kada je njegov red da igra.

U igri za dva igrača nije moguće istovremeno naplatiti 40 i 20, odnosno kralja i viteza u 2 boje, ni tokom igre ni u zadnjih 5 karata, tj. dozvoljeno je samo jedno punjenje u jednoj ruci.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula