Uzmi i daj

Uzmi i daj je kartašaka igra koja pripada grupi ratnih igara. Predstavlja kompleksniju kartašku igru, predviđenu za 2-4 igrača.

U nekim varijantama moguće je da u igri Uzmi i daj učestvuje i više od 4 igrača. Za ovu kartašku igru se koristi špil od 52 karte.

Činjenice

Igrači2-4
Uzrast18+
Špilstandardni
Karte52

Pravila igre

Svakom igraču se podeli isti broj karata, koje oni uzimaju u ruke.

Na izgovorenu komandu: „1, 2, 3, sad!“, svi igrači izvlače i odigraju licem nadole jednu kartu na svoju desnu stranu.

Zatim ponovo to isto čine na svoju levu stranu. Pošto su karte odigrane, sve se moraju otkriti.

Tok igre

Kada igrači odigraju na obe strane karte, onda dolazi do upoređivanja 2 karte, koje su jedna do druge a pripadaju protivnicima.

Npr, ako je troje igrača u igri ,upoređuje se desna karta prvog igrača sa levom drugog, desna drugog sa levom trećeg i potom desna trećeg sa levom prvog igrača.

U slučaju većeg broja igrača, situacija je identična.

Svako svoju desnu kartu upoređuje sa levom kartom svog desnog suseda, a levu sa desnom kartom levog suseda.

U slučaju da u igri učestvuju 2 igrača, uvek se upoređuje desna jednog sa levom kartom drugog i obrnuto.

Pobednik duela

Kada se dobiju pobednici tzv.mikroduela, oni se međusobno upoređuju.

Pobeđuje duel koji ima najmanju razliku među kartama u njemu. Npr: ako je sa sedmicom dobijena osmica, igrač ima šanse da bude konačno pobednik, jer je razlika između dve karte samo 1.

Ako su u jednom duelu dve iste karte, on je nerešen i ispada iz konkurencije za osvajanje štiha. Ako su dva duela istih razlika, međusobno se potiru, a pobednički je prvi sledeći duel.

Duel sa najmanjom razlikom nosi sve karte sa talona, koje se trenutno odlažu ispred osvajača na sto. Ponovo se igraju po 2 karte pa kako ko istroši karte iz svoje ruke, tako uzima zarobljenike i igra sa njima.

Uvek se najpre upoređuju odigrane karte, gde je cilj nadjačati protivnika i dobiti nikroduele. Ako igrač izgubi i levu i desnu svoju kartu, nema nikakve šanse da osvoji štih.

Cilj mikroduela

Svako ko pobedi u mikroduelu ,učestvuje u daljem upoređivanju. Cilj je pobeda ostvarena sa što tesnijim rezultatom, tj da je razlika između pobednika i poraženog što manja.

Igrači se uvek nalaze razapeti između ova dva zadatka, a igra spada u red veoma teških, pa je uglavnom koriste odrasli i deca starijeg uzrasta.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula