Velika trojka

Velika trojka

Ovo je jedna od manje poznatih kartaških igara, ali Velika trojka je vrlo uzbudljiva i dinamična.

Poreklo vodi iz provincije Šanksi, odnosno Velika trojka je jedna je od popularnijih igara u ovoj kineskoj oblasti.

Samo ime ove igre govori da su trojke karte sa najvećom nominalnom vrednosti i da su one glavni adut u igri, stoga se i zovu Velika trojka.

Za igru je neophodan paket od 52 karte izuzimajući džokera, a u standardnoj igri učestvuju 3 igrača.

Činjenice

Igrači3
Uzrast 18+
Karte52
Špil karata Standardni

Cilj igre

Cilj ove igre jeste da igrač odigra svim kartama, odnosno da se prvi oslobodi karata u svim važećim kombinacijama.

Pravila igre

Velika trojka se obično igra sa tri igrača, od kojih na kraju svaki igra za sebe, iako će u svakoj ruci dva igrača biti u savezu protiv trećeg. Igra se odvija suprotno od kazaljke na satu.

Rangiranje karata je od najviše do najniže sledećim redosledom: 3, 2, A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, dok štihovi u ovoj igri ne igraju nikakvu ulogu.

Deljenje karata

Na početku svake igre karte se mešaju, i svaki igrač izvlači po jednu kartu iz paketa okrenutu licem nadole i pokazuje je ostalim igračima.

Ko izvuče kartu sa najvećim brojem (A se računa kao 1, a štihovi 0), biće delioc u prvoj igri, ali kao u većini kineskih igara karte se ne dele, već igrači uzimaju iz špila.

Delilac meša karte i daje ih igraču sa svoje leve strane da ih seče, i slaže ih licem nadole na sredinu stola, a potom delilac izvlači gornju kartu iz špila, pogleda je ali ne pokazuje drugim igračima.

Ovo ponavlja svaki igrač sa deliočeve desne strane, dok svako od njih ne bude imao u rukama po 16 karata. Preostale 4 karte se ostavljaju na talon i tu ostaju do kraja “aukcije”.

Igrač, koji prvi ostane bez karata, deli karte u sledećoj ruci, meša ih i uzima prvu kartu.

Šta znači aukcija?

Nakon podele karata, dešava se aukcija, odnosno određuje se koji igrač će igrati protiv ostale dvojice. Moguće ponude su 1, 2 i 3.

Nadmetanje započinje igrač koji ima četvorku srce, ili igrač koji ima najnižu kartu srce, ako je četvorka srce među kartama okrenutim licem nadole. Prvi igrač mora licitirati najmanje 1.

Svaki igrač prolazi ili daje više od prethodnog igrača, sve dok dva uzastopna igrača ne prođu ili neko ne ponudi 3, čime se završava aukcija, pošto je to najveća ponuda.

Onaj igrač koji u igri Velika trojka najviše ponudi, uzima 4 karte okrenute nadole iz sredine. Ako ponuđač ima veću ruku od protivnika, ove dodatne karte mogu omogućiti formiranje dodatnih kombinacija, što može pomoći ponuđaču da se oslobodi karata brže od ostalih igrača.

Igra

Bez obzira ko je pobedio u nadmetanju, igrač koji je prvi progovorio na aukciji takođe igra prvi (bez obzira što je imao najslabije srce). Moguće su sledeće situacije u igri Velika trojka:

  • Bilo koja pojedinačna karta.
  • Bilo koji par jednakih karata.
  • Bilo koja trojka (tri jednake karte).
  • Bilo koja četvorka .
  • Niz od tri ili više uzastopnih karata (5, 6, 7, 8) ili 9, 10, J.
  • Niz od tri ili više uzastopnih parova (6-6, 7-7, 8-8, 9-9)
  • Niz od tri ili više uzastopnih trojki
  • Niz od tri ili više uzastopnih četvorki

A, 2 i 3 se ne mogu koristiti u nizovima u igri Velika trojka.

Nakon što je prvi igrač odigrao, svaki sledeći igrač mora da prođe u smeru suprotnom kazaljke na satu, ili da pobedi u prethodnoj igri igrajući veću kombinaciju istog broja karata i iste vrste.

Ova igra traje onoliko krugova koliko je to potrebno, a može se igrati i nakon dodavanja.

Ako prođu dva uzastopna igrača, odigrane karte se okreću licem nadole u stranu, a osoba koja je odigrala najviše počinje ponovo igranjem kombinacije bilo koje vrste.

Igra traje sve dok jednom od igrača ponestane karata.

Bodovanje

Ukoliko ponuđaču prvom ponestane karata, on je pobedio. Svaki protivnik mu plaća iznos ponude-1, 2 ili 3 jedinice.

Ako jednom od druga dva igrača prvima ponestane karata, ponuđač je izgubio igru i mora da plati iznos ponude svakom protivniku.

Kada se igra protiv ponuđača, podjednako je isplativo pomoći svom partneru da ostane bez karata. Zbog toga slabiji partneri su uvek u mogućnosti da pomognu jačem.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula