Jedna karta

Jedna karta je kartaška igra iz porodice Lude osmice. Igra je namenjena za 2-3 igrača.

Igrači2-3
Uzrast8+
Špilstandardni
Karte52+2 Jokera

Pravila igre

Delilac deli svakom igraču po 7 karata, a ostatak postavlja na sredinu stola.

Gornja karta se okreće i predstavlja početak hrpe na koju se igra.

Sa ostatka igrači vuku tokom igre karte. Kada se on istroši, odmah se uzima hrpa, gornja njena karta ostavlja na talonu, a ostale mešaju i okreću kao novi ostatak.

Tok igre

Prvi na potezu je igrač koji je bio gubitnik u prethodnom deljenju, te on bira smer igre.

Svako igra kartu identične boje ili ranga, odnosno može odigrati Džokera. Ako nema ništa od ovoga ili ne želi da igra, vuče jednu sa Ostatka pa potez preuzima sledeći igrač.

Igrač može uvek odabrati da vuče kartu, čak i ako ima šta igrati. Kada vuče sa ostatka, više igrati ne može.

Džoker se igra na bilo šta.S ledeći igrač može na njega odigrati takođe Džokera, ili poštuje kartu koja je bila pre njega u njenoj boji ili rangu igra.

Specijalne karte

U igri Jedna karta određene karte imaju posebnu ulogu.

Kec- Kada je odigran Kec, izvršen je napad na sledećeg igrača. On mora igrati Keca, 2 ili 3 (ili Džokera) kao štit. U protivnom kupuje 5 karata sa ostatka.

Bilo da je odigrao štit ili kupio 5 karata, sledeći igrač igra u boji karte koja je prethodila kecu.

Dama– Menja smer u igri. On se poštuje dok se ne odigra sledeća koja ponovo vraća stari smer. U igri za dva igrača, dama nema specijalnu ulogu jer smer ne postoji.

Žandar– Diktira da se sledeći igrač preskače. Ako igraju dva igrača, praktično ponovo igra isti.

On može igrati još jednog Žandara i ponovo je isto itd. Na taj način isti igrač može odigrati teorijski 4 Žandara i na kraju kartu u boji poslednjeg ,znači iz jednog poteza se oslobađa čak 5 karata.

Ako nema kartu u boji poslednjeg odigranog Žandara bez obzira koliko ih je odigrao, on mora kupiti sa ostatka pa igra prelazi protivniku.

Kralj– Označava da isti igrač igra ponovo. Sada bez obzira na broj igrača, isti može odigrati 4 Kralja i petu kartu u boji poslednjeg.

To je najbolji slučaj za njega. Naravno vrlo retko se to događa. Često se igra 2 ili 3 Kralja i još jedna karta.

Sedmica- Ljubazan potez: Igrač koji odigrava Sedmicu mora reći još jednu boju. Sledeći može igrati Sedmicu, kartu u njenoj boji ili tu treću boju. Znači on ima mogućnost više. Zato je Sedmica jako nepovoljna za igru, a povoljna za protivnike i praktično je njihova srećna karta.

Jedna karta

Poslednja karta se mora najaviti.

Igrač koji se oslobodi svih svojih karata je pobednik. Ali ostala dvojica produžavaju da se bore za drugo mesto. Najčešće pobednik uzima 75 posto uloga, a drugome pripada 25.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula