Lude osmice

Lude osmice

Postoji ogroman broj varijacija igre Lude osmice, kao i mnogo alternativnih imena.

U nekim zemljama je ova igra poznata kao Prekidač, Švedski remi, Poslednji.

U Nemačkoj se zove Mau-Mau, u Švajcarskoj pod imenom Čauzep, dok se u Holandiji tretira pod imenom Pesten.

U Britaniji je ova igra poznata kao Blekdžek, što je pogrešno, jer može dovesti u zabludu sa istoimenom kazino igrom.

Činjenice

Igrači2-8
Uzrast8+
Špil Standardni (dupli)
Karte52, 52×2

Cilj igre

Cilj igre Lude osmice jeste da se igrač prvi oslobodi karata iz svoje ruke, tako što će upariti broj ili boju sa kartama koje je protivnik stavio na talon.

Pravila igre

Lude osmice su predviđene za dva, odnosno za osam igrača, a samim tim se koristi standardni špil od 52 karte, tačnije dva špila ukoliko igra više igrača.

Delilac deli svakom igraču pojedinačno po 5 karata, odnosno 7 ukoliko je i igri samo 2 igrača.

Ostatak karata se spušta licem nadole na sto, a one služe kao zaliha za izvlačenje karata tokom igre.

Gornja karta iz zaliha se okreće licem nagore i spušta se pored da bi se formirala gomila za odbacivanje.

Tok igre

Igra počinje od igrača levo od delioca, i nastavlja levo u smeru kazaljke na satu. Svaki igrač mora ili odigrati dozvoljenu kartu licem nagore na vrhu gomile za odbacivanje, ili izvući kartu iz zalihe koja nije podeljena.

Dozvoljene su sledeće mogućnosti:
  • Ukoliko gornja karta gomile za odbacivanje nije 8, možete igrati bilo koju kartu koja odgovara rangu, ili boji prethodne karte (npr-gornja karta K srce, možete odigrati sa bilo kojim kraljem ili srcem).
  • Osmicom se može igrati na bilo koju kartu, a igrač osmice mora da odredi boju.
  • Ukoliko je osmica na vrhu gomile, morate odigrati bilo koju osmicu, ili bilo koju kartu u boji koju je predložila osoba koja je igrala osmicu.

Ukoliko delilac podigne 8 kao prvu kartu iz gomile za igru, tretira se kao da ju je delilac odigrao, a potom imenuje boju, da bi igrač do njega odigrao kartu te boje ili drugom 8.

Poslednja karta

Igrač koji ima samo jednu kartu u ruci, mora da upozori ostale igrače izgovarajući: “poslednja karta” , a igrač koji to ne uradi pre nego što dođe na red, mora da izvuče 2 karte sa vrha gomile kao kaznu.

Prvi igrač koji se oslobodi svih karata pobeđuje, a ostali igrači postižu kaznene poene u skladu sa kartama, koje su im ostale u rukama (-50 poena za 8, 10 za sliku, i karte po nominalnoj vrednosti- 1 za 1, 2 za 2 itd)

Ukoliko igračima ponestane karata za igranje, sve karte osim poslednje se mešaju i slažu licem nadole da bi se napravila nova zaliha i igra se nastavlja.

Specijalne karte

Osim 8, postoje i druge karte koje imaju specijalnu ulogu u ovoj igri:

  • Skip (preskočiti)– Kada je odigrana Q, sledeći igrač preskoči red, zatim igru nastavlja igrač do njega.
  • Obrnuti smer– Kada se igra A, smer igre se menja. Ukoliko je bio u smeru, biće u suprotnom kazaljke na satu. U igri za 2 igrača ovo ne važi.
  • Izvuci kartu– Ukoliko se igra 2, sledeći igrač mora da izvuče 2 karte ili da odigra druge 2. Ako su uzastopno igrači odigrali nekoliko 2, sledeći igrač mora ili da odigra drugu 2, ili ili da izvuče 2 karte za svake dve u nizu. Ako se jedna od ovih posebnih karata izvuče prva, smatra se da ju je delilac odigrao.

A i dvojka

Ukoliko je okrenuta karta A, igra počinje u smeru suprotnom od kazaljke na satu, i igrač sa deliočeve desne strane igra prvi.

Ukoliko je okrenuta karta dvojka, prvi igrač mora odigrati drugu dvojku ili izvući dve karte.

Ukoliko se izvuče prva Q, prvi igra igrač koji je dva mesta levo od delioca.

NAJPOPULARNIJE IGRE

Magarac

Žandari

Lažeš

Briškula